Natuur- en milieueducatie

Sinds het voorjaar 2013 is Natuur- en Milieu educatie een vast les onderdeel op Pantarijn geworden, inmiddels spreken we ook over duurzaamheid.

In elke groep wordt er Natuur- en Milieueducatie gegeven. Twee keer per jaar worden er speciale thema weken gehouden. Tijdens deze thema weken komen onderwerpen als”” kriebelbeestjes tot alles draait om energie” aanbod. Leerlingen gaan op excursie en opdrachten worden gecombineerd met “tijd van talent” zoals knutselen met zwerfafval. Door het jaar heen zijn de leerlingen praktisch bezig met o.a. het kweken van plantjes, oogst bereiden, het schoolplein wieden en meettechnieken. Sinds voorjaar 2019 hebben we een samenwerking met Kasteeltuin Nijevelt.

Bewustzijn over zwerfafval is het thema in het hele jaar; leerlingen gaan regelmatig in de omgeving zwerfafval opruimen, waar ze later mee gaan knutselen. Maar eerst zullen ze op verschillende manieren leren wat zwerfafval doet met hun omgeving. Dit door o.a. gastlessen en de milieubus. Pantarijn is tevens supporter van Nederland Schoon (www. nederlandschoon.nl).

In het voorjaar van 2013 hebben wij als school de wedstrijd “de groenste school van Nederland” van knooppuntbouwen met Groen gewonnen. Dit is natuurlijk niet voor niets.

Op onze oude locatie hadden we als een van de eerste scholen een groenschool plein, genaamd, Pantaplein , dit was o.a.  een uiting van  “de groenste school” met moestuinen, bomen en groene speelaanleidingen. Maar ook in het schoolgebouw kwam  het groen tot uiting.

Op dit moment zitten we in een tijdelijk gebouw, maar ons nieuwe gebouw wordt duurzaam gebouwd en  we krijgen ook weer een mooi groen schoolplein. Omdat wij het tuinieren zo miste is er een samenwerking gezocht met Kasteeltuin Nijevelt. Vanaf mei 2019 tot de zomervakantie en dan na de zomervakantie zullen groepen 4 & 5 en groepen 6 & 7 tuinieren in deze mooie Kasteeltuin.

In het kader van duurzaamheid wordt er natuurlijk   besteed aan “de dag van duurzaamheid“en “de warme truiendag“.

“De groenste school” en natuur- en milieu-educatie is een afgeleide van de filosofie van “de vreedzame school”. Leerlingen leren op onze school  verantwoordelijk te zijn voor elkaar en voor de gemeenschap wat ook betekent respect voor onze natuur.

Dag van de duurzaamheid 2015

Op 9 oktober 2015 waren we gastschool voor de organisatie van Dag van de Duurzaamheid.

Het wast een hele mooie dag was met bezoek van Prinses Laurentien, Jan Terlouw, Helga van Leur en DJ Gregor Salto en nog vele andere.

Er werd in elke groep voorgelezen uit het boek van Kapsones ( het nieuwe boek van Prinses Laurentien en Jan Terlouw) of uit Mr Finney.

Na het voorlezen gingen enkele kinderen van groep 7 & 8 in gesprek met de volwassenen en presenteerde ze hun opdracht.

Wilt u meer weten over de dag, in onderstaande links kunt u er meer over lezen.  fotosite AD  , BNN News    EO , de VarModekoning,

Ook zijn er diverse video impressies gemaakt:

Prijsuitreiking de groenste school