Voorleestips

Voorleestips 2017-07-26T12:46:32+00:00

Een boek kiezen – Het is soms moeilijk is om een geschikt boek te kiezen. Denk eens aan de volgende situaties: er is in het gezin een baby op komst, verhuizing, er komt een huisdier bij.

Voorleesrituelen – Kinderen voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Lees voor op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op storingen.

Voorbereiding op het voorlezen – Lees de titel van het boek voor en praat met uw kind over de voorkant. Maak het nieuwsgierig naar het verhaal. Als u de kaft samen bekijkt, kunt u samen met uw kind bedenken waar het boek over zou kunnen gaan.

Voorspel samen het verhaal – Vraag tijdens het voorlezen aan uw kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na. Hierdoor leren ze in hun dagelijks leven ook beter om naar oplossingen te zoeken voor problemen.

Hetzelfde boek een paar keer voorlezen – Kinderen willen een verhaal eindeloos vaak horen en vinden het telkens opnieuw weer prachtig. Hetzelfde boek een paar keer voorlezen hoeft echt niet saai te zijn als u elke keer een ander onderwerp verzint om het na het voorlezen over te hebben: het thema, de personages of hebben de kinderen zelf wel eens zoiets meegemaakt?

Voorlezen met stemmetjes – In prentenboeken staan vaak veel korte spreekteksten. Het is helemaal niet altijd nodig om u extra in te spannen om met verschillende stemmetjes voor te lezen. Als u langzaam voorleest, goed articuleert en uw kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijkt, dan treft u vaak veel beter de toon en zal uw kind goed begrijpen wie er in het boek iets zegt.

Laat uw kind vertellen – Geef uw kind gelegenheid om iets te zeggen als u het verhaal voorleest. Het gaat erom dat uw kind praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed. Uw kind heeft een eigen interpretatie over het verhaal en kan ook meepraten vanuit eigen ervaringen. Zo blijft uw kind betrokken bij het verhaal. Laat uw kind het verhaal ook zelf eens navertellen.

Veel leesplezier!